Македонскиот кратерот од корешница

2:35
автор  дата 02.10.2011
 • 4922
 • 8
 • 1
 Проголосовало пользователей: 9
Кратерот висок речиси два метри досега немале прилика да го видат многумина. Семејството Шелби - Вајт кое пред две години за Канал 5 најави дека ќе и го врати на Македонија ако земјата докаже дека е откопан во кралски гроб близу Демир Капија се уште не добило докази за такво нешто. До минатата година кратерот со непроценлива археолошка вредност беше изложен во музеј во Хјустон каде можеше да се види само од десетина метри далечина во простор кој не беше достапен за посетители, а сега формално е дел од хеленската и романската поставката позајмена од Шелби - Вајт на Метрополитен музејот во Њујорк. Дека нешто не е во ред, пред се со правниот статус на кратерот, се потврдува и од однесувањето на вработените во Метрополитен музејот. Според каталогот кој го имаат вработените кратерот за кој се вели дека е од Корешница без да се спомене Република Македонија е изложен во секцијата 150 каде има и други кратери со помал габарит и со многу помала вредност. Но во истата секција во музејот вредниот артефакт откопан илегално во 1992 година го нема. Никој не знае точно зошто тој не е на увид на јавноста. Кустосите со кои разговараше Канал 5 велат дека тој можеби бил вратен во Италија или во Грција, но не можеа точно да кажат каде се наоѓа сега. Според многумина, проблемот е во начинот на кој кратерот е изваден од Македонија и преку Србија и Швајцарија е донесен во Америка. Артефактот за кој колекционерите би платиле десетици милиони долари, а кој е висок колку просечен кошаркар според експертите не можел да биде изваден од Македонија без директна спрега на меѓународна мрежа на полициски, дипломатски, криминални елементи, но и археолози кои точно знаеле што да бараат во гробницата близу Демир Капија каде не оставиле негов дел ниту пак друг артефакт кој формално може да го поврзе кратерот со Македонија.
ЕЩЁ
 • СМОТРЕТЬ
 • СКАЧАТЬ
Загрузка...
 • СМОТРЕТЬ
 • СКАЧАТЬ
автор  дата 16.09.2013
Нова Зора - ΝΟVA ZORA Zemjo Makedonska - Земјо Македонска.
 • СМОТРЕТЬ
 • СКАЧАТЬ
автор  дата 12.08.2013
Kavadarci - Negotino - Dubrovo - Vojsanci - Bistrenci - Koresnica - Koresnica- Vinarija Popova Kula.
 • СМОТРЕТЬ
 • СКАЧАТЬ
Раѓање на македонската нација ЕП 01 - Влијанието на ослободителното движење за развитокот на македонската...
 • СМОТРЕТЬ
 • СКАЧАТЬ
 • СМОТРЕТЬ
 • СКАЧАТЬ
 • СМОТРЕТЬ
 • СКАЧАТЬ
автор  дата 11.10.2018
Ork Fantazy Band 2018 Start U Koreşnica Tel Kon: 070 955 486 077 703 961.
 • СМОТРЕТЬ
 • СКАЧАТЬ
 • СМОТРЕТЬ
 • СКАЧАТЬ
автор  дата 06.02.2015
Македонскиот Археолошки музеј во конкуренција во гр Солун ( (Thessaloniki Грција )
 • СМОТРЕТЬ
 • СКАЧАТЬ
 • СМОТРЕТЬ
 • СКАЧАТЬ
 • СМОТРЕТЬ
 • СКАЧАТЬ
Official facebook: https://www.facebook.com/Kanal5Televizija/ Web: http://kanal5.mk/ Copyright: OnAir Media Group.
 • СМОТРЕТЬ
 • СКАЧАТЬ
автор  дата 09.11.2018
HAEMUS - Destination Macedonia Guest: Vasilka Dimitrovska, director of HAEMUS.
 • СМОТРЕТЬ
 • СКАЧАТЬ
автор  дата 20.07.2010
Истражи ја Македонија - Демиркапија/ Explore Macedonia - Demirkapija Кампања за промоција на Македонија како туристичка...
 • СМОТРЕТЬ
 • СКАЧАТЬ
 • СМОТРЕТЬ
 • СКАЧАТЬ
Youtube
  Загрузка...
    Сейчас смотрят

  У нас искали:


  Who was jesus n.t. wright Вяжем детский кардиган спицами. часть1. Ivan elizarov Трепанация Quakergoga Max se enerveaza si injura! minecraft survival games fails Македонскиот кратерот од корешница Chris bee tz Spooky scary bandicoots The bitols hard days night Sardor raximxonov narxi qancha mixirni Cries!!! You chose my new channel! Marcelo phone Andrã© h. Arti mimpi naik sepeda menurut primbon jawa Haulin ass Arturo narayan loyola gonzalez Instagram stories for final cut pro x tutorial Santhosh jain